Tuli kesä – ja alkoi pärinä

http://www.ts.fi/viihde/1074286165/Tuli+kesa++ja+alkoi+parina
Viihde / TS / PIRJO VISMANEN

Vastaleikatun nurmikon tuoksu on monen mielestä parasta kesässä. Ja 31052008ruohonleikkuukoneen pärinä pahinta – varsinkin jos sitä joutuu kuuntelemaan sunnuntaina.

Ja sitähän joutuu.

Järjestyslaki kieltää kyllä meluamisen, mutta sunnuntain ruohonleikkuukieltoa sieltä ei löydy. Kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä mainitaan erityisen häiritsevää melua aiheuttavat koneet ja laitteet, joihin luetaan muun muassa lehtipuhallin, ruohonleikkuri ja moottorisaha. Niiden käyttö kielletään kuitenkin vain yöaikaan, kello 22-07.

Sunnuntaista ei puhuta mitään.

– Rajausta mietittiin tarkkaan, kun tätä pykälää vuosituhannen vaihteessa sorvattiin. Totesimme, että tiukempia määräyksiä on paha laittaa, kun on kyse omakotitaloissa tapahtuvasta toiminnasta, kertoo ympäristöinsinööri Helena Pakkala Turun kaupungin ympärisönsuojelutoimistosta.

”Aina, kun tulee vieraita”

Jos sadetta ei lasketa, niin tottahan se on, että mikään ei pilaa pihajuhlia tehokkaammin kuin naapurin aidan takaa kajahtava ruohonleikkurin säksätys. Ellei sitten siimaleikkurin ulina. Tai moottorisahan ärjyntä.

Tai itse asiassa minkä tahansa polttomoottorikäyttöisen vempaimen laulu.

Konevoimia sunnuntaina käyntiin kiskova puolustautuu sillä, että on arkipäivät töissä. Aikaa pihahommiin löytyy vain viikonloppuna.

Ongelma kärjistyy tiiviisti rakennetuilla omakotialueilla, joita Turussakin on useita.

– Kaikki kokevat sen pärinän sunnuntaisin todella häiritseväksi. Vitsinä puhutaan, että aina kun tulee vieraita, joku alkaa leikata nurmikoita, kertoo Hirvensalon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Harittu.

Naapurin housuihin…

Soittokierros omakotiyhdistysaktiiveille eri puolilla kaupunkia paljastaa, että koneiden pärisyttelystä sunnuntaisin on keskusteltu muuallakin. Mitään ohjeita tai edes suosituksia yhdistykset eivät kuitenkaan ole lähteneet antamaan, kun virallisia valituksia melusta ei ole tullut.

Vasaramäen omakotiyhdistyksen viimeisimmässä jäsentiedotteessa asiaan kuitenkin tartutaan.

Viihtyvyyttä alueellemme varmaankin tois, jos naapurisi huomioisit, kun ruohonleikkurisi sois, muistuttaa tiedote.

– Joskus aikaisemmin sävy on ollut tiukempi, on sanottu suorempaan, ettei leikattaisi sunnuntaisin, mutta tämä on niin arka asia, ettei haluttaisi neuvoa ketään… Nyt yritettiin vääntää tämä kaikille hyväksi, yhdistystä luotsaava Tomi Viitanen selvittää.

… myös arkipäivinä

Vasaramäkisten ideana on siis ottaa naapurit huomioon pihapuuhia suunniteltaessa yhtä lailla arkena kuin sunnuntainakin – ei kieltää pyhätöitä.

– Jos naapurilla on vaikka ylioppilasjuhlat tai grilli-ilta, niin ei just sillä hetkellä ryhdyttäisi leikkuupuuhiin, Viitanen täsmentää.

Viitanen muistuttaa, että toiset haluavat rauhoittaa sunnuntain, toisille se taas voi todellakin olla viikon ainoa päivä, jolloin voi tehdä pihatyöt. Joillekin pihapuuhat ovat suoranainen lepopäivän ratto. Omakotiyhdistyksen hallitus ei voi asettaa yhtä ryhmää toisten edelle. Ilmeisesti tämän tajuavat sisimmässään myös pärinästä kärsivät, koskapa tyytyvät marisemaan meluhaitasta keskenään.

Yhteydenottoja pihanhoitokoneiden aiheuttamasta melusta ei ole tullut edes ympäristönsuojelutoimistoon.

– Vain jostain sirkkelistä joskus, kun joku käytti kovin pitkään, ympäristöinsinööri Pakkala toteaa.

Kieltojen tie on loputon

Hannu Haritulla on itse kokeiltu resepti naapurisovun parhaaksi.saha

– Ostin akkukäyttöisen leikkurin. Ei tule melua eikä käryä.

Polttomoottorikäyttöisten työkoneiden ainoa ympäristöhaitta ei nimittäin ole melu; niistä tulee myös pakokaasun katkua ja päästöjä. Yksistään ruohonleikkureiden häkäpäästöt on arvioitu suuremmiksi kuin linja-autojen häkäpäästöt.

Omakotiyhdistysten haluttomuuden lähteä kieltojen tielle ymmärtää, se tie kun on loputon.

Kielletäänkö myös äänekkäät lapset? Entäs sunnuntaina ulkona oksentavat naapurit? Kakaroiden perjantaibileet, kun vanhemmat ovat poissa? Mopot tietysti, ja moottoripyörät?

Vasaramäen lähikirjasto säilytettävä

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/1074281601/Vasaramaen+lahikirjasto+sailytettava

Uusi pääkirjasto on Turun kaupungille ja sen asukkaille erittäin merkittävä kirjastokulttuurikeskus. Se ei kuitenkaan tee Vasaramäen lähikirjastoa tarpeettomaksi, koska totuus on kuitenkin se, että lapset eivät voi itse lähteä pääkirjastoon. Minun on pakko myöntää, etten ole vielä kertaakaan käynyt uudessa pääkirjastossa.

Vasaramäen kirjasto on toiminut vuodesta 1953, tänä vuonna täyttänyt kunnioitettavat 55 vuotta eli ei ole lähelläkään eläkeikää. Koululaiset ja alueen asukkaat ovat tottuneet käyttämään tätä helposti ja vaivattomasti saatavaa kirjastopalvelua.

Uudistuksia pitää ja kuuluu tapahtua, mutta kirjastoautolla ei kuitenkaan voida korvata lähikirjastopalveluja. Vasaramäen kirjaston menetys on korvaamaton alakoulun oppilaille sekä alueella asuville ihmisille.

Turulla on halutessaan varaa ylläpitää olemassaoleva lähikirjastoverkkonsa.

Tomi Viitanen

Puheenjohtaja Vasaramäen Omakotiyhdistys r.y.