Syksyn lehdet ja roskat pois ränneistä

http://www.ts.fi/teemat/koti+ja+asuminen/1074074055/Syksyn+lehdet+ja+roskat+pois+ranneista

Talojen rännit täyttyvät syksyisin rakennusten lähellä olevien puiden lehdistä ja muusta09102005 roskasta. Tukkeutuneet vesikourut on puhdistettava ennen lumen ja pakkasen tuloa, sillä ränneihin makaamaan jääneet vesi ja roskat voivat saada aikaan pahoja vaurioita.

– Vesikourut pitäisi puhdistaa tarpeeksi usein, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos rännejä ei puhdisteta säännöllisesti, on vaara, että roskat keräävät vettä vesikouruihin, ja kun vesi jäätyy, rännin paino kasvaa, ja pahimmassa tapauksessa ränni saattaa pudota paikoiltaan, perustelee Ilkka Heinonen Akseli Kiinteistöpalvelusta, joka huolehtii parinsadan pääasiassa rivi- ja kerrostalon huollosta.

Syksyllä ja keväällä tehtävä vesikourujen ja syöksytorvien puhdistus kuuluukin kiinteistön perushuoltoon.

Avuksi harja, lapio tai kauha

Rännien puhdistus vaatii viitseliäisyyttä, mutta itse puhdistaminen ei ole vaikeaa. Roskat työnnetään joko käsin tai apuvälinettä käyttäen rännin pohjaa pitkin kohti syöksytorvea ja kauhotaan lopuksi ämpäriin tai jätesäkkiin.

Puhdistusta varten on markkinoilla erilaisia apuvälineitä harjoista kauhoihin. Yksi edullisimmista vesikourujen puhdistukseen soveltuvista tuotteista on muun muassa monien rautakauppojen valikoimasta löytyvä muutaman euron hintainen pieni, muovista valmistettu kauhalapio.

Puhdistukseen tarkoitetun kauhalapion sijaan voi käyttää muitakin lapioita. Kauhan voi helposti myös askarrella itse esimerkiksi halkaisemalla vanhan tyhjän ketsuppipullon.

Omakotiasuja keksi keinot

Vasaramäen Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tomi Viitanen seisoo tikkailla ja kurkistelee omakotitalonsa rännien sisältöä. Viitanen on valmistanut itselleen apuvälineen pienestä keltaisesta muovilapiosta ja pitkästä harjanvarresta.

– Tälle hyvälle ja toimivalle työkalulle ei ole minulla enää niin paljon käyttöä kuin ennen. Pihalla aiemmin olleesta suuresta koivusta tuli paljon roskaa, ja etenkin koivunsiemenet tukkivat vesikourun. Vesi ei päässyt kunnolla kulkemaan vaan jäi ränniin makaamaan. Vesikouru oli aina kostea, ja siksi se pääsi hieman ruostumaankin. Nyt kun koivu on kaadettu, rännit eivät kaipaa puhdistusta kovinkaan usein, vilkaisu kerran pari vuodessa riittää, Viitanen huikkaa tikkailta.

Vaikka roskaa olisi vähän, kannatta rännit kuitenkin puhdistaa. Kun rännit on puhdistettu, on vesikouruihin hyvä ajaa vettä puutarhaletkulla tai painepesurilla, jotta kaikki pienetkin roskat saadaan poistettua, ja rännien kunto voidaan tarkistaa. Huolellisella ja säännöllisellä puhdistuksella saadaan pidennettyä vesikourujen käyttöikää.

Tasakattotalossa kurkistettava katollekin

Rännien puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa myös vesikourujen ja syöksytorvien kunto sekä vilkaista sadevesikaivoon. Sadevesikaivot tulisi puhdistaa kunnolla viiden vuoden välein.

– Puhdistuksen yhteydessä kannattaa tarkastaa myös rännien kunto ja kaltevuus. Ongelmia pääsee syntymään, jos ränni on veden ja roskan painosta päässyt painumaan keskeltä. Tällöin käy helposti niin, että vesi kerääntyy keskelle vesikourua, ja kun se täyttyy, vesi tulee rännien yli, Akseli Kiinteistöpalveluiden Heinonen sanoo.

– Rännejä puhdistettaessa on ainakin loivakattoisissa taloissa muistettava puhdistaa myös katto, sillä katolle kerääntyneet roskat valuvat sadeveden mukana ränneihin, jotka on tämän jälkeen puhdistettava uudelleen. Tasakattoisissa omakoti- ja rivitaloissa katto pitää tarkistaa useita kertoja vuodessa, ettei katosta tule uima-allasta.

Työpari varmistaa turvallisuuden

Vesikouruja ja syöksytorvia puhdistettaessa on muistettava huolehtia turvallisuudesta. Jos puhdistus tapahtuu katolta, on aina käytettävä suojaköysiä. Kun rännejä puhdistetaan tikkailta, on huolehdittava, että tikkaat ovat tukevasti kiinni maassa. Kummassakin tapauksessa puhdistus tulisi tehdä apurin kanssa.

– Onpa sitten ammattilainen tai yksityinen kodin omistaja, aina on muistettava huolehtia turvallisuudesta rännejä puhdistettaessa. Koskaan ei saisi mennä puhdistamaan ilman apua ja ilman turvavälineitä, Heinonen muistuttaa.

ANU VÄLILÄ