Hallituksen esitys tieliikennelaista

Mahdollisuus määrätä liikennevirhemaksu jo pienestä 1km/h ylinopeudesta. Tässä kohdassa esityksen tekijät ovat varmasti polkupyöräilijöitä tai heillä ei ainakaan taida olla mitään kokemusta autoilusta.

Peltipoliisit aiheuttavat jo sen, että osa autoilijoista ei keskity ajamiseen vaan varmistavat jopa äkkijarrutuksillaan sen että kamera ei välähdä. Syitä voi olla monia mutta yksi on se ettei tiedetä mikä nopeusrajoitus on voimassa sillä hetkellä. Jos nopeusrajoitus on 80km/h ja autoilija ajaa juuri tuota nopeutta, niin kameran kohdalla todella monella autoilijalla jarruvalot välähtää. Nopeutta halutaan vaistomaisesti pudottaa. Tästä aiheutuu haittaa liikenteen sujuvuudelle ja aiheuttaa useasti myös vaaratilanteita.

Mikäli tämä esitys menisi läpi, niin kaikki alkavat ajaa selvästi alle nopeusrajoitusten. Ei pyritä lähellekään sitä, ettei vahingossa tule sakkoa. Tämä pahentaa tilannetta entisestään.

Ajonopeuden sijaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ajotyyliin ja muihin selkeisiin ja räikeisiin rikkomuksiin. Esimerkiksi sopii hyvin tähän ajankohtaan sumuinen ja sateinen keli, jota onkin jatkunut jo pitkään. Ohitustilanteissa pitäisi ajaa riittävän kauas ennen kun palaa takaisin omalle kaistalle. Ei palata kaistalle, niin että ohitettavan auton tuulilasissa nastat paukkuu ja tuulilasi täynnä kuraa.

Myös vilkun käyttöön voitaisiin käyttää valvontaresurseja. Toki ylinopeuden valvonta on helppoa ja automatisoitua. Näin nopeudenvalvonnalla on helpointa kerätä rahaa valtion kassaan. Jos kuitenkin mentäisiin turvallisuus edellä!

Pitäisikö koko nopeusrajoitus-asia miettiä uudelleen? Onhan sillä työllistävä vaikutus kun 100km/h-liikennemerkit vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa 80km/h-liikennemerkkeihin. Mutta onko siinä järkeä, mielestäni ei. Yksinkertaisesti voisi olla yhdistelmämerkki jossa näkyy molemmat nopeudet ja alla lisäkilpi mikä kertoo milloin nopeusrajoitus on voimassa. No ehkäpä tuokaan ei ole järkevää, koska nykyään voi ainakin täällä etelässä olla myös joulukuussa kesäkelit.

Pitäisikö harkita uusia järkeviä liikennemerkkejä, voisiko olla liikennemerkki joka osoittaa että nopeus on tällä katuosuudella 80-100km/h kelin mukaan. Kesäkelillä kuivaa ja näkyvyys hyvä, voi ajaa 100km/h. Tällöin ei tarvitse ajaa edes talvella 80km/h, mikäli joulukuussa on kesäkeli. Lisätään vastuuta autoilijoille, silloin kun käytössä on joustavat nopeusrajoitukset liikenne sujuu turvallisesti. Mikäli on todella huono keli silloin voisi jo pienestäkin ylinopeudesta sakottaa.

Uusi vähimmäisnopeudesta kertova liikennemerkki sisältyy ehdotukseen. Merkkiä voinee käyttää tilanteissa, joissa halutaan kieltää esimerkiksi traktorit katuosuudella.
Tosin tämä merkki on jännä, jos keli on niin huono ettei voi ajaa sen osoittamaa nopeutta vaarantamatta liikennettä… Niin sakko napsahtaa 🙂