Vasaramäen puistoalueelle viisikerroksisia asuintaloja

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074207132/Vasaramaen+puistoalueelle+viisikerroksisia+asuintaloja

Kotimaa / TS / JARI HEINO

Hautausmaantien varrelle Vasaramäen Rakuunapuistoon on tulossa kerrostaloalue. Turun Rakennekymppi Oy anoo suunnitteluvarausta noin 2,4 hehtaarin alueelle. Yritys suunnittelee viisikerroksisia asuinrakennuksia.

Rakuunapuisto on Turjantien, Lehmustien ja Hautausmaantien rajaama alue Turun hautausmaan pohjoispuolella. Lehmustietä reunustaa 4- ja 5-kerroksisten asuintalojen rivistö. Turjantien ja Hautausmaantien kulmauksessa toimii päiväkoti.

Loppuosa puistosta on kalliometsää. Sitä koskeva suunnitteluvarausanomus saapuu Turun ympäristö- ja kaavoituslautakuntaan lausunnoille huomenna tiistaina.

Asemakaavapäällikkö Timo Hintsasen esitys on puoltava. Ehtoina on, että riittävä osa alueesta säilyy virkistyskäytössä ja puustoa säilyy mahdollisimman paljon. Autopaikat tulisi sijoittaa maan alle.

Turun Rakennekymppi Oy:n toimitusjohtaja Ari Kajavalta sanoo, että suunnittelutyössä on esillä vielä useampia malleja. Neljän kerrostalon rakentaminen on todennäköisempää kuin kuuden.

– Ideana tässä on se, että Vasaramäen väki ikääntyy. Näistä tulisi puolittain senioritaloja sellaisille, jotka eivät tarvitse vielä palvelutaloa mutta eivät enää jaksa hoitaa omakotipihaa, hän kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa alueelle sellaisia rakenteellisia ratkaisuja, että huonompikuntoisetkin pystyisivät liikkumaan.

– Tulossa on tasokkaita ja moderneja kovan rahan omistusasuntoja. Semmoista rapattua, vaaleaa pintaa, Kajavalta kertoo.

”Viimeinen metsäpläntti”

Puistorakentaminen ei saa kiitosta Vasaramäen alueen asukkailta.

– Ikävää, jos alueen viimeinen metsäpläntti menee rakentamisen alle. Päiväkotilaisetkin tekevät usein metsäretkiä alueelle, sanoo Vasaramäen Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tomi Viitanen.

Viitanen harmittelee, ettei Rakuunapuiston kuulumisella Turun viheralueohjelmaan ole mitään käytännön merkitystä. Yhdistys on kirjelmöinyt vastustavasta kannastaan Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunnan jäsenille. Lopullisesti suunnitteluvarauksesta päättää kiinteistölautakunta.

Kerrostaloja Vasaramäen Rakuunapuistoon

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/1074205096/Kerrostaloja+Vasaramaen+Rakuunapuistoon

Vasaramäen Rakuunapuistoon on haettu suunnitteluvarausta. Turun kaupungin AMO-työryhmä on päättänyt esittää lautakunnille suunnitteluvarauksen myöntämistä Vasaramäen Rakuunapuistoon. Hakemuksessa on mainittu jotain viisikerroksisista taloista.

Rakuunapuistohan sijaitsee Hautausmaantien varrella, Rakuunatien päiväkodin takana. Rakuunapuisto on elävä osa Vasaramäkeä, mukava pieni metsikkö. On ollut mukavaa kuulla Rakuunatien päiväkodin lapsilta ja henkilökunnalta, miten he ovat tehneet mm. retkiä metsään. Entä tulevaisuudessa?

Nyt tämä pikku metsikkö on vaarassa. Laki ei velvoita huomioimaan Turun viheralueohjelmaa 2006-2015, joten siitä ei ole tässä asiassa mitään hyötyä. Tällaiset suunnitteluvaraushakemukset tulisi evätä jo hakemusvaiheessa. Turku ei anna siihen suuria mahdollisuuksia, koska Turun kaupunki ei tiedota suunnitteluvaraushakemuksista mitenkään, työ tehdään täysin virkamiestyönä. Kukaan ei pysty vaikuttamaan suunnitteluvaraushakemukseen, koska ei ole tietoa, että sellainen hakemus on tehty. Vasaramäen Omakotiyhdistys on tehnyt kiinteistölaitokselle aloitteen koskien suunnitteluvarauksien tiedottamista.

Suunnitteluvarauksen yhteydessä ratkaistaan onko hankkeen johdosta syytä käynnistää kaavoitus/kaavan muuttaminen. Mielestäni Vasaramäessä ei ole liikaa viheralueita, kuten puistoja, metsiköitä tms… Rakuunapuisto on myös jatkossa säilytettävä puistona. Suunnitteluvarausluvat myöntää kiinteistölautakunta.

Tomi Viitanen

Puheenjohtaja, Vasaramäen Omakotiyhdistys r.y.