Öljylämmityksen alamäki jatkunut jo vuosia

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074003447/Oljylammityksen+alamaki+jatkunut+jo+vuosia

Kotimaa / TS / MIKA RAJALA

Vain harva omakotirakentaja valitsee uuden talonsa lämmönlähteeksi öljyn. Syynä ei 28102004ole kuitenkaan viime kuukausien huikea hintapiikki, vaan lämmitysöljy on menettänyt suosiotaan jo useamman vuoden.

Sähkölämmitysfoorumin puheenjohtaja Sami Tulus ennakoi, että sähkön suosio voi vieläkin lisääntyä, mutta vaikutus näkyy vasta 6-12 kuukauden viiveellä. Toistaiseksi tarkat arviot ovat ennenaikaisia.

Sähkö on vaivaton

Turun Vasaramäessä asuva Tomi Viitanen on tyypillinen suomalainen omakotiasuja. Hän luottaa sähköön. Viitasen mukaan sähkö on vaivaton tapa hoitaa kodin lämmitys. Vaivattomuus yltää sähkölaskuunkin, joka sekin tulee sähköisesti. Turku Energiassa sähkön suosion kasvu on huomattu.

– Myynnin lisäystä on ollut, mutta on vaikea erottaa, kuinka paljon siitä on aiheutunut sähkölämmityksen suosion mahdollisesta lisääntymisestä, kertoo myyntipäällikkö Risto Argillander Turku Energiasta.

Hän uskoo, että sähkölämmityksen suosio on pysynyt ennallaan, mutta korostaa, että mitään tarkkaa tilastointia ei ole siitä, kuinka paljon Turun talousalueella öljylämmitystä on vaihdettu sähköön.

Tuluksen mukaan kuluttajat odottavat, pysyykö öljyn hinta korkealla vai alkaako se laskea. Yleensä öljyn hintapiikki maailmalla on ollut väliaikainen ilmiö. Nyt kuitenkin jotkut asiantuntijat povaavat, että Kiinan talouden aiheuttaman lisäkysynnän vuoksi on pysyvästi siirrytty kalliimman öljyn aikaan.

Uusista taloista yli puolessa sähkö

Uusista omakotitaloista yli puolessa on jo nyt lämmitysratkaisuna sähkö. Öljyn osuus on laskenut alle kymmenen prosenttiin.

Öljyn hintapiikki vuosituhannen alussa tiputti öljyn osuuden 18 prosentista viiteen prosenttiin. Öljy- ja kaasualan keskusliitto kuitenkin uskoo, että tänä vuonna öljy lisää suosiotaan lämmitysöljyn hintapiikistä huolimatta.

Suomessa kaiken kaikkiaan 250 000 omakotitaloutta hoitaa lämmityksensä öljyllä.

Kalliin öljyn vuoksi lämmitysratkaisua ei vaihdeta kovin helposti, sillä investoinnit maksavat. Kustannukset vaihtelevat asunnon pinta-alan mukaan. Sataneliöisen omakotitalon investointikustannukset ovat 4 000 euroa. Kaksi kertaa isommassa talossa ne ovat jo 6 700 euroa.

Säästö on epävarma

Vaihtamalla saatu säästö ei sitä paitsi ole varma, sillä myös sähkön hinta elää. Öljylämmityksen kuluja voi sitä paitsi alentaa investoimalla uusiin laitteisiin.

– Uusimalla öljylaitteistoa lämmityskustannuksia voidaan pudottaa 10-30 prosentilla. Öljyllä lämmittävät ovat tottuneet hintojen heilahteluun. Ajan mittaan kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset ovat aikalailla samat, uskoo markkinointipäällikkö Eero Kourula Öljy- ja kaasualan keskusliitosta.

Lämmitysöljynä käytettävän kevyen polttoöljyn keskihinta kipusi lokakuussa ennätyskorkealle, 55 senttiin litralta. Tämä keskimääräinen hinta on lähes 20 senttiä kalliimpi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Kustannuksia on hankala verrata, sillä kuluttajan maksama sähkön hinta koostuu useasta osasta. Vertailuhinnoissa on aina oletuksia, joita vaihtamalla loppulasku voi muuttua paljonkin.

Jos oletetaan, että öljylämmitteinen talo kuluttaa 2 500 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa, 55 sentin litrahinnalla vuosilasku on 1 375 euroa. Hintaan sisältyvät kaikki maksut.

Turku Energian mukaan keskimääräisenä sähkön kilowattitunnin hintana siirto-, vero- ynnä muine maksuineen voidaan pitää 8,2 senttiä.

Vuosikulutuksen voi olettaa olevan 18 000 kilowattituntia. Tällöin vuosilasku on 1 476 euroa.