Pörssisähköenergia edullisempaa

Pörssisähköenergin hinta on nyt todella edullista. Energian (kWh) hinta veroineen ja välityspalkkioineen päivineen oli Heinäkuussa 2,14 s/kWh. Miksi energialaitokset eivät siltikään laske energian hintaa?

Pörssisähkö vaatii käyttäjältä hieman perehtymistä asiaan, koska hintaa ei tiedä etukäteen. Kannattaa tutustua http://www.nordpoolspot.com sivustoon.

Sähkön siirtomaksut kohtuuttomat

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/117717/Sahkon+siirtomaksut+kohtuuttomat

Mielipideosastolla on useasti kommentoitu Turku energian siirtomaksuja ja perusmaksuja. Itse käytän sähköenergiaa Turku Energian ja Fortumin verkkoalueella ja haluan tuoda esiin mietittäväksi muutaman asian. Myytävät tuotteet ovat pääsääntöisesti yleissiiro tai yösiirto. Yösiirto on ns. 2-aikamittaus,  jolloin siirron hinta on eri päivällä ja yöllä.

Fortumilla yleissiirto maksaa 2,77 c/kWh, lisäksi pitää maksaa perusmaksua 14,40 euroa/kk. Turku energialla yleissiiro maksaa 2,50 c/kWh, perusmaksu 2,00 euroa/kk.

Fortumilla Yösiirto maksaa päivällä 2,77 c/kWh ja yöllä 1,81 c/kWh, lisäksi maksettavaksi tulee perusmaksu 16,80 euroa/kk. Turku Energialla yösiirto maksaa päivällä 2,50 c/kWh ja yöllä 1,20 c/kWh, lisäksi maksettavaksi tulee perusmaksu 7,15 euroa/kk.

Fortumin alueella yleissiirron perusmaksu maksaa vuodessa 172,80 euroa ja vastaavasti Turku energian alueella asuva maksaa perusmaksustaan 24,00 euroa.

Fortumin alueella Yösiirron perusmaksu maksaa vuodessa 201,60 ja vastaavasti Turku energian alueella asuva maksaa perusmaksustaan 85,80 euroa. Hinnoissa on siis valtavia eroja ja sähkönsiirto on tuote jota ei voi kilpailuttaa. Yleensä nämä harvaanasutut seudut ovat Fortumin jakelualueella.

Turku energia ei ole muuttanut siirtohintojaan ainakaan 1.1.2008 jälkeen toisin kuin Fortum, joka vuosi Fortumilta tulee asiakastiedote jotka alkavat yleensä tyylillä ”Hyvä asiakkaamme, tuloksemme on ollut varsin hyvä. Tämän vuoksi yhtenäistämme hinnoittelua” ja kun tiedotteen on lukenut läpi käy ilmi että oman laskumme loppusumma tulee nousemaan. Miten tässä näin pääsi käymään?

Miksi maksamme myös sähköverosta arvonlisäveroa? Maksamme siis veroa verosta, eihän se näin voi olla vai voiko? Kotitalous joka kuluttaa vuodessa 20 000 kWh sähköenergiaa, maksaa sähköveroa yli 215 euroa. Eli alvia maksetaan tuosta summasta 22 prosenttia, siis yli 46,00 euroa vuodessa.

Tomi Viitanen, puheenjohtaja, Vasaramäen Omakotiyhdistys r.y